понедељак, 3. јануар 2011.

Mislite poput buve

Buve! Uzročnici su kožnih alergija, malokrvnosti i neprijatnog češanja ljubimca pred gostima. Jedini način da ovo sprečite je rat, i to rat bez milosti, rat do istrebljenja ovih užasnih bića. Prateći ovaj "genocidni" plan bitke, od tačke do tačke, bez obzira da li imate jednu mačku ili čitav mačkarnik od tridesetak mačaka sa tucetom mačića, pobedićete. Zato podjimo redom.

Ukoliko vaša mačka ima buve, sigurno je da ih imate i u kući i u mačkarniku. Nije lepo da se čuje, ali to je istina od koje ne možete pobeći. Sprovoditi rat protiv buva samo na miljeniku je gubljenje vremena pošto buve provode na vašoj mački samo onoliko koliko im je potrebno da isisaju krv i spreme se za materinstvo. Kada isisaju krv, one skoče sa životinje da polože jaja na vašem nameštaju, tepihu, ili zgodnom mestu u mačkarniku. Zatim se ponovo vraćaju na mačku da sisaju krv, polože jaja, pa ponovo, pa ponovo. Deset buva u trideset dana mogu stvoriti četvrt miliona potomaka. A mnogi misle da će jednim kupanjem rešiti sve probleme.

Dajući ovoj glavi naslov: "Mislite poput buve" dali smo vam ustvari osnovna uputstva kako je najlakše uništiti buve pomoću dobro razradjenog ofanzivnog ratnog plana.
Bilo čime da prskate kuću ili zaprašujete mačku, obavezno potražite natpis "BEZOPASNO ZA MAČKE". Nikada nemojte, bez obzira na preporuke, upotrebljavati preparate za koje ne znate da li ih vaša mačka može izdržati. Mačke lako mogu biti smrtonosno zatrovane pomoću hemikalija koje pas ili neka druga životinja lako izdržavaju.
Sva iskustva govore da se rat protiv buva u kući najefikasnije vodi pomoću zaprašivanja. Vaš veterinar ili prodavnica potrepština za kućne ljubimce mora da imaju neko sredstvo za efikasan rat protiv buva. VAŽNO! Na uputstvu mora pisati: "Za uništavanje buva, njihovih larvi i jaja u narednih (X) dana". Proverite još jednom da li ovo piše ili ćete uzalud potrošiti i vreme i novac. Takodje, ponovo vam skrećemo pažnju da pogledate da li piše i to da je sredstvo potpuno bezopasno za mačke.


1. Rat počinje u kući
Kada zaprašujete kuću, osnovni savet je NE ŠTEDITE NA PREPARATU! Zadjite u svaku prostoriju koja postoji u vašoj kući ili stanu, a posebnu pažnju obratite na ćoškove. Nemojte da vas mrzi da pomerate i da naprskate iza teških stvari, kao što su ormani, sofe, kreveti. Čak je možda najbolje da prvo tu naprskate, pa tek onda da predjete na otvorene prostore. Prvo naprskajte po zabitim mestima i isterajte buve na čistinu, jer je čistina mesto na kome ćete lakše dobiti rat. Kada smo rekli po celoj kući, zaista smo tako i mislili: po celoj kući, što uključuje i WC, ostave, hodnike, predsoblja pa čak i prostor ispred vaših ulaznih vrata. Kada prskate, posebnu pažnju obratite na tapacirane delove vašeg nameštaja. Izokrećite ih i naprskajte sa svih mogucih strana jer će nenaprskani delovi biti idealno mesto na koje će se buve sakriti da sačekaju kraj vaše ofanzive i da odatle krenu u protivofanzivu. Ukoliko ne uradite ovo sa nameštajem, buvama će neprskani delovi poslužiti kao gas maska i kišobran od vašeg otrova.
Vaš ofanzivni plan u ratu protiv buva ne sme nikako isključiti i obilazak garaže (ako je imate), a takodje ni automobila ukoliko mačku povremeno vozite. Ne smete nikako zaboraviti da neke larve buve mogu proživeti i celu godine bez ikakvog kontakta sa živim stvorom ako je buva ostala u svojoj larvi sigurna kao u kakvoj kapsuli. Takođe morate znati da supstanca kojom delujete na buve deluje smrtonosno samo ukoliko su buve u razvojnoj fazi jajeta ili ukoliko su već odrasle. Zbog toga postupak zaprašivanja prostorije morate obavezno više puta ponoviti, u roku koji je naznačen na preparatu s kojim delujete u hemijskom ratu protiv buva. Ukoliko ne primetite na svom ljubimcu buve, nemojte sa njim obavljati postupak "davljenja", zbog toga što je bolje da bude što manje hemikalija na samoj životinji. Držite mačku (a i sebe) izvan prostorije u kojoj ste vršili zaprašivanje onoliko vremena koliko je to propisao proizvodjač (uobičajeno vreme je oko dva sata).
Za vreme rata protiv buva svoju mačku držite negde podalje od poprišta ratnih sukoba (npr. u korpi, u kolima, kod komšije u dvorištu gde joj je ionako uvek zanimljivije). Takodje iz stana odstranite ptice i pokrijte akvarijume (ukoliko ih imate). I nemojte se ljutiti na sebe ukoliko tek na kraju operacije otkrijete još mesto ili dva za koje niste sigurni da li ste ih poprskali. Za svaki slučaj poprskajte ih opet.


2. "Davljenje" mačke
Pošto ste u stanu uradili kako smo vam savetovali, spremite jedan duboki sud, napunjen toplom vodom u koju ste dodali dosta šampona za mačke protiv buva (1/4 do 1/2 šolje za čaj). Dobro promešajte rukom i usput ćete proveriti da voda nije prevruća za mačku. Donesite mačku u kupatilo.
Pre nego što "udavite" mačku, kanite joj u oči neko ulje za oči kao zaštitu od opasne koncetracije šampona. Ukoliko šampon dođe do oka može oštetiti osetljivu unutrašnjost oka mačke ili je može peći, što će izazvati nervozu kod vašeg ljubimca koji je već ionako uznemiren zbog kupanja. 
prilog: fotografija mokrog mačeta CC
Ukoliko niste sigurni kako će se mačka ponašati prilikom pokušaja da je ubacite u lonac pun tople vode, ili ukoliko ste sigurni kakav će njen odgovor biti kada to pokušate, odvojimo ipak malo vremena i za vašu zaštitu, ovog puta ne od buva, već od uspaničenog ljubimca koji je obdaren vrlo moćnim oružjem kakve su kandže. U panici, mačka vas može njima dobro potkačiti, ne vodeći računa o mestu na vašem telu gde će to uraditi. Za zaštitu treba koristiti 5 cm široku traku koju obično upotrebljavaju auto-farbari prilikom farbanja automobila (i nijednu drugu). Otkinite parče dugo oko dvadeset santimetara i time oblepite mački nogu i to tako da traka prelazi oko 2-3 cm kraj noge. Potom taj vrh koji prelazi kraj noge polako stisnite i napravite vrh poput kupe. To će pružiti priliku mački da tu zarije svoje nokte i da ima iluziju da se brani od napasnika, tj. od vas, a vama će omogućiti da je bez ikakvih problema uhvatite za vrat (ukoliko ne znate za koje mesto pogledajte kako i gde mačka-majka hvata svoje mladunce) i držite je dokle god ne sedne i ne omogući vam da nastavite sa svojim poslom. Uzgred budi rečeno, skidanje ove trake je vrlo jednostavno. Uvucite makaze ispod namotaja trake, secnite ih malo, pa povucite jako što će imati mali efekat pilinga, ili ih ostavite tako secnute, pa će ih mačka sama skinuti najkasnije do sledećeg jutra. I ne zaboravite da uradite ove štitnike na sve četiri šape.
prilog: fotografija držanja mačeta za vrat - Viktorne
Kada ste mački bandažirali šape, postavite je na nešto ravno, nakvasite joj samo glavu i vrat i onda joj tu dobro, do kože, utrljajte šampon. Dobro joj istrljajte celu glavu i vrat i to četkicom za zube, i pri tome pazite, koliko god je to moguće, da joj šampon ne udje u oči. Razlog zbog kojeg počinjemo od vrata je taj što buva, kada oseti makar jednu kap vode na mački, instiktivno zna da ukoliko želi da diše mora otići na mesto koje i mačka mora držati van vode da bi disala. To mesto je glava ili što bliže glavi. U skladu sa ovim pravilom, sa prvim dodirom vode sve buve sa mačke "potrče" na mačkinu glavu. Na glavi, one će pokušati da prežive uskačući čak i u oči, uši, nos, a neke penjući se po mačijim brkovima, dok će neke u panici čak izabrati i najgore rešenje po njih, a to je da se spuste niže niz vrat - na telo mačke. Za te koje odlaze "nizbrdo", na telo, mi smo i pripremili vodu za "davljenje".
U ovom trenutku ostavite četku i počnite da sa mačije glave skidate buve ubijajući odmah svaku koju skinete. Nemojte prestati ovo da radite dokle god niste apsolutno sigurni da na području vrata i glave mačka nema nijedne preostale buve. Tek sada je mačka potpuno spremna za "davljenje". Svakako da i sve vreme izvodjenja ovog dela ratne operacije morate paziti da mački ne uđe u oči šampon na koji je ona, ponavljamo, izuzetno osetljiva.


3. Operacija "davljenje"
Uhvatite mačku polako za vrat i oprezno je podignite iznad suda sa vodom. Drugom rukom joj uhvatite zadnje noge, spojte ih i polako počnite da spuštate mačku u sud dok je ne zamočite do vrata na kome još uvek stoji pena od šampona. Pogledajte na sat. U ovoj fazi rata vreme je vrlo važan faktor. Ukoliko ne ispoštujete propisano vreme koje piše na šamponu (obično od pet do deset minuta), samo ćete uspeti da ošamutite buve. Prelivajte vodu preko mačke, to će je malo umiriti. Takođe, rukom koja je slobodna, trljajte mačku u vodi po svakom delu tela. Ukoliko ostavite suvim i najmanji delić tela možete biti sigurni da će se buve tu zavući i sačekati da prodje vaša ofanziva. Kada prodje propisano vreme izvadite mačku iz vode za "davljenje" i sipajte na nju još malo šampona. Trljajte je dok se šampon ne zapeni. Ukoliko vam se čini da je malo sapunice, uzmite je iz suda za "davljenje". Kod ove operacije, pronađite i najmanji deo tela koji je možda ostao suv ili polu-suv. Ukoliko još uvek primetite neku buvu koja se pomera izvadite je i ubacite je u sud, ili je ubijte. Kada ste sa zadovoljstvom ustanovili da na mačkinom telu više nema buva, vratite se na vrat i glavu i proverite da se koja ipak nije ponovo popela. Naročito dobro pogledajte delove oko očiju, nozdrva i ušnih školjki. Nasapunjanim štapićem za uši očistite ušne kanale, za svaki slučaj. Kada ste završili ponovni pregled, stavite mačku u kadu i isperite je (ne zaboravite da se mačke obično plaše tuša). Zatim je nasapunjajte najobičnijim mačijim šamponom. Nipošto za drugo šamponiranje ne upotrebljavajte šampon protiv buva. Isperite je dobro, osušite peškirom, iščetkajte i pustite je da se izliže na miru znajući da nema opasnosti jer ste sa nje, drugim šamponiranjem, skinuli hemikalije koje se nalaze u šamponu protiv buva.


4. Sloboda konačno
Pošto ste već uspešno očistili kuću od buva i okupali mačku, ne biste smeli više da imate problema. Ukoliko ne možete sve ove poslove da obavite u jednom danu (kuća i kupanje mačke), prvo sredite kuću i dvorište, pa tek onda, sledeći dan, "udavite" mačku.
Nemojte zaprašivati vašu mačku raznoraznim praškovima protiv buva. To uopšte nije efikasno rešenje, a naterali ste mačku da pojede celu tu količinu praška za ručak (jer će je polizati). Postupajući kako je objašnjeno, oslobodićete mačku parazita, nećete morati da je povremeno hranite praškom protiv buva, a takođe ćete je osloboditi obaveze da nosi raznorazne ogrlice. A kada već spominjemo ogrlice protiv buva, one ne samo da nisu previše efikasne, već mogu izazvati alergijske reakcije i bolesti (recimo, priplodnjak neće da skače na ženke), a uvek postoji i latentna opasnost da će se mačka negde zakačiti i udaviti zahvaljujući ogrlici.


5. Rat u dvorištu
Dvorište je izvor svih vaših nevolja kada su u pitanju buve i zbog toga ne zaboravite da im objavite rat i u njemu. Dvorište morate takodje redovno zaprašivati, ukoliko ne želite da vam celokupni prethodni posao bude uzaludan. Bez obzira u kakvim ste odnosima sa komšijom, morate zaprašiti i njegov deo koji se graniči sa vašim, pogotovu ukoliko on nema nikakvog ili, što je još gore, ima zapuštenog kućnog ljubimca. Dvorište zaprašujte celog leta i češće nego što je to zapisano na prizvodjačkoj specifikaciji sredstva sa kojim to radite.
Ukoliko u kući držite više ljubimaca, postupak "davljenja" buva na svima njima morate sprovesti isti dan. Naravno i nad psima, ako ih imate. Postupak "davljenja" možete ponoviti posle nedelju dana ukoliko je bio neuspešan prvi put, ali sada naročito obraćajući paznju na mesta koja ste prosli put propustili.


6. Deo za ljubitelje ekološki zdravog života
Ukoliko mislite da je opisani način prekomplikovan (mada vam još jednom skrećem pažnju da je jedini potpuno efikasan), a pri tome ste i zakleti pristalica zdravog života, postoji još nekoliko načina da stupite u rat protiv buva. 

Najlakši način borbe u ekološkom ratu protiv buva u kući sastoji se u tome da prostorije držite nekoliko sati zagrejane na 50°C. Naravno da ćete pre nego "odvrnete" grejanje na najače izneti sve biljke, a vi i vaši kućni ljubimci izaći ćete iz stane i prošetati se do komšija ili rođaka. Po povratku dobro usisajte podove i nameštaj. Papirnu kesu obavezno posle ovog usisavanja bacite, a platnenu operite u sredstvu protiv buva.
Kažu da je jedna od preventivnih mera koja će vašeg ljubimca učiniti otpornijim na buve - hranjenje pivskim kvascem jer on daje koži životinje miris koji buve ne podnose. Količina koja se sme dati je oko 5 mg na 1 kg telesne težine. Da vam ljubimac ne bi dobio gasove dnevnu količinu rasporedite u više obroka. U biljnim apotekama mogu se naći i biljke koje deluju protiv buva. Jedan od najlakših načina da vašeg ljubimca oslobodite buva je da mu u krzno utrljate prah od samlevenog karanfilića ili jak čaj od pelena. Ovo će sigurno biti efikasniji način borbe protiv buva od biljnih ogrlica jer će sredstvo koje odbija buve biti ravnomernije raspoređeno po telu životinje. Još jedan efikasan preparat za borbu protiv buva je citron ulje za koje su eksperimenti pokazali da jako dobro mirisom odbija sve vrste insekata, pa i buve. Ukoliko ne možete naći citron ulje možete i običan limun da pretvorite u moćno sredstvo za ekološki čist hemijski rat protiv buva.
Recept je sledeći: U dublju šerpicu od oko 1l stavite 4 kriške limuna, nalijte vode da ogreznu i kuvajte dok ne proključa. Zatim na tihoj vatri ostavite da se krčka još oko 45 minuta. Ohlađenu i proceđenu tečnost sipajte u staklenu bočicu. Upotrebljavajte je kod četkanja, tako što ćete po životinji sipati dovoljno tečnosti da prodre do kože. Obrišite dugodlake ljubimce i ponovo ih iščetkajte. Ukoliko buve beže na sve strane iz vaše mačke, napravite im zasedu tako što ćete napuniti tiganj, ili neku plitku posudu vodom i staviti je na pod (recimo ispod trpezarijskog stola) ispod niske lampe. Noću će buve skakati prema svetlosti i upasti u vodu. Ako pri tome vodi dodate i neko hemijsko sredstvo protiv buva, one koje se ne udave biće otrovane.


7. Po završetku rata
I još nešto. Ubod buve je sličan ubodu komarca. Vaš ljubimac može posle uboda buve da se češe još nekoliko dana bez obzira što više na njemu nema parazita. Ukoliko primetite da je vaš ljubimac dobio alergiju od ujeda buve konsultujte veterinara. Sigurno će vam preporučiti neku mast ili prah da to izlečite.
Možda će vam sve ovo što ste pročitali izgledati prekomplikovano ali to je jedina gotovo sigurna taktika protiv njih. Jer, ne zaboravite, buve su profesionalci u preživljavanju, ali pomoću ovog sistema, ukoliko ih ne pobijete makar ćete ih podaviti.


This text and its content is copyright of Tomislav Damnjanović - © Tomislav Damnjanović (1993). All rights reserved.
Any redistribution or reproduction of part or all of the contents in any form is prohibited other than the following:
• you may print or download to a local hard disk extracts for your personal and non-commercial use only
• you may copy the content to individual third parties for their personal use, but only if you acknowledge the website as the source of the material

You may not, except with our express written permission, distribute or commercially exploit the content. Nor may you transmit it or store it in any other website or other form of electronic retrieval system.

4 коментара: